5 punkter att tänka på när du ska köpa en ny aluminiumbåt


Listan över båtlån från Svenska Lånenätverket har uppdaterats 2023-05-27.
Enklare Båtlan
 • Båtlån med 0% kontantinsats: Ja
 • Båtlån med 20% kontantinsats: Nej
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 2,95% - 26,50%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför över 38 långivare gratis!
 • Båtlån utan kontantinsats!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.


Ska du köpa en helt ny aluminiumbåt? Här är en guide med fem punkter att tänka på när du ska köpa en helt ny aluminiumbåt:

 1. Typ av Båt och dess Användning
 2. Budget och Finansiering
 3. Storlek och Design
 4. Motor och Prestanda
 5. Säkerhet och Underhåll

Låt oss nu gå igenom varje punkt mer i detalj:

Typ av Båt och dess användning

Aluminiumbåtar kommer i en rad olika stilar, inklusive fiskebåtar, skärgårdsbåtar, och arbetsbåtar. Innan du börjar shoppa, bestäm vilken typ av båt som bäst passar dina behov. Kommer du att använda den mest för fiske, vattensporter, kryssning eller något annat?

Budget och finansiering

Bestäm din budget innan du börjar leta. Aluminiumbåtar varierar mycket i pris beroende på storlek, märke, modell och extrafunktioner. Ta även med i beräkningen andra kostnader som försäkring, underhåll, bränsle och eventuell förvaring. Om du planerar att finansiera köpet, undersök olika lånealternativ och räntor för att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet.

Storlek och design

Storleken på din aluminiumbåt bör matcha dina behov och förvaringsmöjligheter. Om du planerar att transportera båten ofta, kanske du vill ha en mindre modell. Designen kan också vara viktig, beroende på dina personliga preferenser och användningen av båten.

Motor och prestanda

Motorstorlek och prestanda är viktiga aspekter att tänka på när du köper en aluminiumbåt. Större motorer ger mer kraft, vilket kan vara användbart för vattensporter eller snabbare kryssning, men de använder också mer bränsle. Kom ihåg att kontrollera båtens maxbelastning och maxhastighet.

Säkerhet och underhåll

Säkerhet bör alltid vara en prioritet när du köper en båt. Kontrollera att båten har tillräckligt med flytkraft och att den är utrustad med nödvändig säkerhetsutrustning. Aluminiumbåtar är generellt lågunderhåll, men du bör ändå ha en plan för regelbunden rengöring och underhåll. Kontrollera också vilken typ av garanti och serviceavtal som erbjuds med båten.