Köpa båt – Guiden för 2023


Listan över båtlån från Svenska Lånenätverket har uppdaterats 2023-05-27.
Enklare Båtlan
  • Båtlån med 0% kontantinsats: Ja
  • Båtlån med 20% kontantinsats: Nej
  • Belopp: 5000kr - 600.000kr
  • Ränta: 2,95% - 26,50%
  • Löptid: 1år - 20år
  • Jämför över 38 långivare gratis!
  • Båtlån utan kontantinsats!
Mer info »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.


Köpa båt 2023 är en steg för steg guide där vi går genom vad du bör tänka på när du ska till och köpa båt. Det finns nämligen mycket att tänka på och det är det vi försöker sammanfatta så bra som möjligt här. Vill du lägga till något får du väldigt gärna kontakta oss. Vi har som vision att skapa den bästa guiden för alla som ska köpa båt. Både för nybörjare och proffs.


Innehåll i guiden Köpa båt

  • Räkna även på ägandet
  • Hur ofta serva båtmotor?

Köpa segelbåt

Köpa segelbåt är ofta lite krångliga än att köpa en motorbåt eftersom segelbåtar ofta är större och ofta behöver mer jobb.Om du vill låna pengar till en segelbåt så är det precis som för alla andra båtar. Och alla bilar. Du lånar antingen med segelbåten som säkerhet. Eller så tar du ett privatlån där du inte lämnar segelbåten som säkerhet. Och det är framförallt dessa två lån du ska jämföra. För du kan spara mycket pengar när du jämför så du bör jämföra länge innan du väljer det som passar dig bäst. Och titta vilket som ger dig bäst ränta och då är det den effektiva räntan du ska jämföra.

Köpa begagnad båt utomlands

Köpa begagnad båt utomlands kan har många fördelar. Men även många nackdelar. Och det är ju precis det som denna sida ska handla om. Så vi kan se om man kan spara pengar om man gör det eller inte. Men framförallt går det ju att köpa många fler båtar. Så man kan köpa exakt det man vill ha som man inte skulle ha möjligheten att göra om man ska köpa båt i Sverige. Så man måste skilja dessa mellan varandra. Ska man spara pengar eller ska man köpa sin drömbåt som inte går att få tag på annars.

Köpa båt från USA

Många är intresserade av att köpa en båt från USA och hoppas på att göra ett klipp på så sätt. Eller köpa en båt som inte finns att köpa i Sverige eller i granländer helt enkelt. Men hur går det till och är det en bra affär? Läs våra guider om det för att läsa på så mycket du kan om det innan du slår till. Att köpa båten i USA blir inte sällan mycket dyrare än vad man räknat med från början.

Köpa båt på företaget? Är det lönsamt? Vad gäller?

Det är stor risk att kostnaderna blir värre än man tänkte dig så se till att läsa på riktigt ordentligt. För du kommer förmodligen inte beskattas för din användning av båten utan för möjligheten till användning. Det är det stora hindret. Se till att verkligen läsa på så det inte blir dyrare än om du hade köpt den med skattade pengar direkt istället. Om anledningen är att köpa båten så billigt som möjligt det vill säga.

Köpa båt i Stockholm

Den här guiden är tänkt som hjälp för dig som vill köpa en ny eller begagnad båt i Stockholm. För det finns många ställen du kan åka till för att köpa en ny eller begagnad båt i Stockholm och här tänkte vi reda ut vart helt enkelt. Vi har valt att dela in det i just nya båtar och begagnade båtar för att du ska kunna hitta det du söker så snabbt som möjligt. Och när en butik säljer båda nya och begagnade så finns dom alltså med på båda listorna.

Jämför och hitta bästa båtförsäkring

Att ha en båtförsäkring tycker vi är ett måste. Och då gäller det att jämföra riktigt ordentligt. Inte bara när man köper båten utan helst varje år. För på så sätt kan vi alla göra att försäkringsbolagen måste bli bättre och bättre för att vi ska vara kvar. Och inte smyghöja hela tiden utan att vi får något mer för det. Så inte under båtförsäkringar och jämför.

Räkna även på ägandet

Många gör tyvärr felet att dom köper en båt som är över deras budget och därför inte räknar med kostnader till båten. Och därför har vi satt ihop våra tips om vad du ska räkna med i din kalkyl över lån till båt su kan kan hitta rätt.

Köpa båt – Läs på och läs på ännu mer

Läs på och läs på. Det kan inte nog understrykas. Du måste läsa på riktigt ordentligt för att undvika så många otrevliga överraskningar som möjligt. Läs på vad du bör köpa för båt. Vad den kommer kosta dig inkl båtplats, båtförsäkring och så vidare. Tänk även på att du förmodligen måste ha en trailer till båten också. Fråga dina vänner och bekanta som har båt om tips. Läs båttidningar och googla. Det är även bra att gå på en båtmässa och det spelar ingen roll om du ska köpa en ny eller begagnad båt. Där kan du lära dig själv vad du är ute efter så att säga.

Så går det till när man ska köpa båt från USA

Köpa båt från USA skiljer sig så klart en hel del från att köpa båt från Sverige. Därför behöver man läsa på ännu mer om man ska köpa sin båt där istället för i Sverige. Vårt råd är att du verkligen läser på så mycket att du vet exakt vad du gör innan du beställer någon båt eller åker till USA för att sedan frakta den i Sverige. Vilket är två alternativ som skiljer sig väldigt mycket ifrån varandra. Vi har försökt skriva om båda två. Vår erfarenhet är att många sätter sig i ekonomisk knipa efter ha blivit blåsta när dom köpt båt i USA så du bör verkligen veta vad du gör.


Innan du köper din nya båt

Här följer några tips du bör tänka på innan du ska köpa din nya båt.

Lär dig navigera

Det viktigaste är inte båten egentligen utan att du vet hur du ska navigera. Läs på riktig ordentligt på hur man gör och vad du behöver. Lär dig läsa sjökort och hur plotter, navigation och ekolod fungerar. Kanske ska du gå en navigationskurs till och med?


Frågor och svar kring att köpa båt:

Hur ofta serva båtmotor?

Den eviga frågan hos oss båtägare kanske? Men hur ofta bör man då göra det? Ja det trista svaret är att det beror på. Ja vet det är skit tråkigt svar men sant. Det är som att säga hur ofta behöver man serva en bil. Om du har en ny Volvo och en Volvo 740. Vilken tror du behövs servas mest och när ska man göra det? Inte riktigt samma sak som du förmodligen förstår. Det man däremot ofta läser sig till och får höra från båtfolk är att man ska serva den varje år. Vad som behövs göras varierar så klart men en vanligt enkelt service tror vi att alla motorer behöver. Till och med dom som inte går så mycket på en säsong.

Köpa båt som gått i saltvatten?

Köpa båt som gått i saltvatten skiljer sig en del mot sötvatten. En båt som gått i saltvatten slits ofta snabbare. Speciellt motorn på båten. Så titta extra noga på motor. Vilket du så klart alltid ska göra men om den gått hårt på västkusten utan att skötas om så kommer den se värre ut än för samma behandling i sötvatten. Så är det tyvärr. Men sköter man om sakerna så är det ingen fara. Vill du se allt vi skrivit i ämnet kan du titta in menyn för att se om det är någon som passar dig och läsa vidare om. Det viktigaste när man köper en båt från till exempel västkusten är att kontrollera att den verkligen spolats med sötvatten efter varje upptag. Det kan göra stor skillnad.


Om guiden Köpa båt

Med Köpa båt vill vi skapa en köpguide för dig som ska köpa båt. Den är under ständig uppbyggnad och vi försöker hela tiden uppdatera den så allt stämmer. Skulle det inte göra det får du gärna tips oss om det så vi kan ordna till det.

Kontakta oss om guiden Köpa båt

Hitta du något fel i guiden Köpa båt kan du kontakta oss här så vi kan ändra det så snabbt som möjligt. Tack!

Hej! Jag håller just nu på att bygga om den här guiden så den verkligen ska kunna hjälpa folk som ska köpa båt. Så jag vet att den inte är mycket att ha just nu. Men inom kort hoppas jag den däremot ska bli det. Stort tack för ditt tålamod!